top of page

Oldenzaalse Marguerite Bosselaar ziet mindfull wandelen als medicijn: Problemen worden minder zwaar


TUBANTIA | OLDENZAAL - Massaal wandelen we in coronatijd de paden en lanen stuk. Meestal omdat we het binnen zitten beu zijn. Voor Marguerite Bosselaar (50) is wandelen al jaren een levensbehoefte. Met haar cursussen ‘Mind-Walk’ begeleidde ze al vele mensen op hun levenspad.


„Vóór corona liepen we in groepen van tien. Dat kan nu natuurlijk niet. Ook mijn yogalessen liggen stil. Maar met ons yogagroepje trek ik nu in twee á drie sessies per week de natuur in om mindfull te wandelen.” Marguerite is gecertificeerd (kinder)yogadocent, natuurcoach en hypnotherapeut met, sinds twee jaar, een sfeervolle eigen praktijk achter haar woning aan de Sportlaan. „Het Mind-Walken heb ik drie jaar geleden toegevoegd. Het past prachtig in het geheel, alles wat ik doe heeft met verbinding te maken.”


Wandelen werkt voor haar helend en heilzaam. „Zeker nu in coronatijd, waarin partners vaak beide thuis werken en er om kleine dingen wrijving kan ontstaan. Trek de wandelschoenen als je denkt dat je helemaal klaar ben met elkaar. Ga samen lopen!”, zegt de enthousiaste Oldenzaalse.

„Wandel naast elkaar, dan hoef je elkaar niet aan te kijken. Al lopend gaan je lichaam en brein aan het werk. Je neemt volop zuurstof op en je hoofd wordt fris. Mensen komen tot de mooiste gesprekken, problemen lijken ineens minder zwaar.” Zelf trekt ze er liefst ’s ochtends vroeg op uit. „Om acht uur loop ik graag naar het Hulsbeek. Alles is nog rustig, de natuur ontwaakt. Voor mij een intense ervaring.”


Al lopend gaan je lichaam en brein aan het werk. Je neemt volop zuurstof op en je hoofd wordt fris.

Wandelen als medicijn ontdekte Marguerite in 2015 toen haar echtgenoot, piloot bij de KLM, getroffen werd door een herseninfarct. „We zaten noodgedwongen veel samen thuis. Ik was dat niet gewend, ben best wel een ‘einzelgänger’. Door samen te wandelen zijn we naar elkaar toe gegroeid.”

Een cursus Mind-Walk bestaat uit tien sessies. Iedere wandeling van drie á vier kilometer hanteert Marguerite een ander thema zoals ontmoeten, balans, spanning en ontspanning. Er zijn stopmomenten waarin er oefeningen worden gedaan.


Voel je ademhaling

„Voel hoe je ademhaling is bij de start, rustig of onrustig? En hoe voelt het aan het eind van de wandeling? Bewustwording van je zijn kan je veel opleveren.” Ook een bodyscan van top tot teen is één van de oefeningen, evenals lopen in stilte. Marguerite wandelt ook graag in de buurt van het koepeltje en de Mariakapel op de Tankenberg.

„Daar heb je krachtplekken waar leylijnen elkaar kruisen. Leylijnen zijn energielijnen van de aarde. Op de knooppunten waar ze samenkomen zijn in het verleden vaak heiligdommen gebouwd. Op de Tankenberg zijn meerdere krachtplekken te vinden. Ik heb al vaak meegemaakt dat mensen daar bijzondere ervaringen opdoen.”



Toen Marguerite vijftien jaar geleden met bewustwording begon, had het ‘mindfull zijn’ nog een behoorlijk geitenwollen sokken imago. „Het ‘stoffige’ is er tegenwoordig wel beetje af.”

Door samen te wandelen zijn we naar elkaar toe gegroeid.

Ben je zelf zweverig? „Nee, absoluut niet. Het is gewoon goed aan jezelf te werken. Anderen helpen, dat heb ik altijd graag gedaan. Maar ik heb geleerd daarbij mezelf niet te vergeten. En vooral doen waar je blij van wordt. Dat doe ik zelf ook. En ik vind het prachtig om ook anderen te laten groeien tot een betere versie van zichzelf.”




YM_logobruinroze.png
bottom of page