top of page

Dit doet de buitenlucht voor jou...Wandelen is gezond. Zowel lichaam als geest zijn erbij gebaat. De natuur inspireert en heeft een helende werking. Alleen dit zijn al een paar goede redenen om de buitenlucht in te gaan! Maar er is meer...


Wandelen verbindt

Alleen lopen is prettig, maar samen wandelen in ook erg fijn. In alle drukte van de dag is er tijdens een wandeling tijd voor verbinding en een goed gesprek. Alleen het gevoel al dat je niet alleen wandelt doet wonderen. En natuurlijk kun je alle mooie dingen die de natuur je laat zien, delen. Zo ontstaan goede gesprekken en soms ook bijzondere vriendschappen.


Zo belangrijk is lichaamsbeweging

Dat lichaamsbeweging gezond is zal je niet verbazen. Regelmatig van de bank afkomen is één van de belangrijkste sleutels tot healthy aging. Daarom is het ook zo gezond voor jong en oud. Het versterkt je botten, zorgt voor een toename van spierweefsel en vergroot de bloedstroom naar je hart en hersenen. Hoe meer je beweegt, hoe minder vrije radicalen die stress veroorzaken zich in je lichaam kunnen ophopen. En als iéts je veroudering versnelt dan is het wel stress... Niet toelaten dus ;)


Lichaamsbeweging zorgt ook nog eens voor een stevige huid en dat is goed nieuws voor alle ijdeltuiten onder ons. Als je regelmatig beweegt produceren de cellen in je bijnieren namelijk minder van het beruchte stresshormoon cortisol. Dit hormoon ondermijnt de aanmaak van collageen en elastine, welke essentieel zijn voor een veerkrachtige huid.


Bovendien hebben mensen die regelmatig bewegen minder cytokines in hun bloed. Dit zijn moleculen die ontstekingen in je lijf kunnen verspreiden. Als je voldoende beweegt kan je weerstand op volle kracht functioneren. Zo word je dus minder snel ziek. En buiten dit alles om is er onderweg van alles te zien!


De genezende kracht van wandelen in de natuur

Werkelijk al je zintuigen worden in de natuur geprikkeld. Uit onderzoek blijkt ook nog eens dat je positiever wordt als je regelmatig in de natuur loopt! Mensen die regelmatig in de natuur wandelen blijken minder negatief over zichzelf te denken. Je vraagt je vast af hoe dit kan... Tijdens wandelen produceer je het gelukshormoon Serotonine. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en/of mooie dingen ziet. Daarom is wandelen ideaal om je humeur te verbeteren en te ontspannen. Van alle methodes om stress uit je lijf te krijgen, zou wandelen dus zomaar de effectiefste kunnen zijn. Want wandelen vertraagt en helpt te onthaasten. Je ruikt de bossen, ziet dieren, bloemen of bladeren en voelt de wind en de zon. In tegenstelling tot het leven soms, gaat het bij wandelen niet om presteren, de afstand of de snelheid. Het gaat erom dat je juist even in het moment leeft. Doordat er tijdens het bewegen meer zuurstof naar je hoofd gaat, wordt de hersenactiviteit gestimuleerd. Stress, angst en depressies verminderden. Klinkt goed toch?!


De mooiste verhalen

Als je samen wandelt, ontstaan tijdens een wandeling vaak goede gesprekken. Je hebt de tijd en wordt geïnspireerd door de natuur. Dit is juist in een groep met nog onbekenden heel interessant, want mensen kunnen veel hebben aan elkaar.


Wist je dat je maandelijks, op donderdagochtend, gratis mee kunt lopen met een groep vanaf het station in Oldenzaal? En dat is heel verrassend! Vooral de ervaringsverhalen van de 'oudere garde' zijn prachtig om te horen. Juist ook leuk voor jongere mensen om aan deel te nemen. En een fijne activiteit om eenzaamheid tegen te gaan.

Sinds een jaar loop ik als vrijwilliger (gids in opleiding) mee met deze wandelingen van Oldenzaal Promotie/Tourist info. Je kunt deelnemen aan een wandeling van 10km of 20 km en loopt prachtige routes.


Bijzondere routes

Elke maand zijn er verschillende routes te bewandelen. Bijv de 'Loabult route', de 'Kleikoel route', de 'Tankenberg/Paasberg route' of 'Singraven route'. De bestemmingen zijn bekend, maar elke gids maakt zijn 'eigen' route ernaartoe, zodat het altijd afwisselend blijft. Mijn intentie om hier aan mee te doen, is om meer jongere mensen (zoals ik hahaha.. ;)) hier aan deel te laten nemen. De combinatie tussen jong en oud is gewoon het leukst. Waarom zou je het niet eens proberen? Zowel wandelen als praten zorgen ervoor dat je beter in je vel zit en het is een kosteloze manier om te investeren in je gezondheid! Je voelt je altijd beter als je terugkomt.


De verbinding tussen mensen op de prachtigste plekken in de natuur, waar je al het moois wat je ziet kunt delen. Hoe mooi is dat?!

Loop je een keer mee?

Als je goed te been bent kun je meedoen! De grootte van de groep is heel verschillend. Soms lopen we met z'n zessen en soms met wel twintig man. Kom alleen of neem iemand mee. Je kunt gewoon naar het station komen op de donderdag die het dichtstbij de 15e van de maand ligt voor 09.30 uur (vertrek) en kiezen welke afstand je wil lopen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer informatie via Oldenzaal Promotie, telefoonnummer 0541-514023.Comentários


YM_logobruinroze.png
bottom of page